FAKTAARK ELVEFLOM
AKTSOMHETKART TIL KOMMUNEPLANEN

Eksempelbilde

Skjermbilde fra kartløsning.

Aktsomhetskart

Aktsomhetskartet dekker byggesonen i Oslo kommune og angir områder med potensiell fare for elveflom. Faregraden er ikke tallfestet og man kan derfor ikke si noe om sannsynligheten for at områdene oversvømmes ut fra dette kartet. Ved utbygging må faregraden kartlegges og det skal dokumenteres at byggverk plasseres, dimensjoneres eller sikres mot flom slik at kravene i byggteknisk forskrift (TEK 10) tilfredsstilles, jf pbl § 28-1.

Hva er elveflom?

De vanligste årsakene til flom er snøsmelting og regn, ofte kombinert med høy fuktighet i jorda. Ekstra fare for storflom er det når snøsmeltingen starter sent om våren, slik at store områder fra sjøen til marka bidrar med smeltevann samtidig. Flommer vil som regel forverres ved tele i bakken og i urbane strøk med stor andel tette flater. Kortvarige, intense nedbørsituasjoner kan gi store flommer i små nedbørsfelt, mens større felt ikke får tid til å reagere. (Kilde: NVE - Årsaker til flom )

Datagrunnlag

Slik er kartet laget

  1. Horisontal og vertikal bufferanalyse er foretatt:
    1. Alle elver og bekker i byggesonen er identifisert.
    2. Det er laget en buffersone på 20 m på hver side av elvene/bekkene.
    3. Områder innen buffersonen som ligger høyere enn 8 meter over vannflaten er klipt vekk.
  2. Bufferanalyse er erstattet med 1000-års initialflom i regulerte vassdrag (Ljanselva, Alna og Akerselva).
  3. Bufferanalyse er erstattet med sonen fare for vann i kjeller ved 200 års flom, der denne foreligger (Sørkedalselva og Ellingsrudelva)

Veiledere

Flomsonekartlegging - rapporter