Gul liste

Forfattere: Plan- og bygningsetaten (PBE) og Byantikvaren (BYA).

Gul liste er Byantikvarens oversikt over kulturminner med eller uten formelt vern. Eiendommen kan ha en eller flere statuser, som har forskjellig betydning for en eventuell plan- eller byggesak.

Kartobjekter

Bilde av kart som viser fredet lokalitet (rødt omriss), med 5 bygninger som fredede enkeltminner (røde flater) innenfor lokaliteten.
Figur 1: Figuren viser universitetsplassen som en fredet lokalitet (rødt omriss), med 5 bygninger som fredede enkeltminner (røde flater) innenfor lokaliteten.

Lokalitet

En lokalitet er et avgrenset område med ett eller flere enkeltminner. For eksempel vil et gravfelt utgjøre en lokalitet, mens alle gravhaugene i gravfeltet utgjør enkeltminner.

Kulturminne

Et enkeltminne, for eksempel en bygning eller en kullgrop, er altså selve kulturminnet, mens lokaliteten er den større sammenhengen det inngår i.

Sikringssone rundt automatisk fredede kulturminner

Alle faste kulturminner fra før 1537 er automatisk fredet etter kulturminneloven.

For å beskytte de automatisk fredede kulturminnene legges det til en sikringssone rundt kulturminnet.

Kulturmiljø

Et kulturmiljø er et område der kulturminner, med eller uten en formell vernestatus, inngår i en større helhet eller sammenheng. Noen kulturmiljøer er fredet etter kulturminneloven, mens andre områder har kulturminneinteresse og ikke et formelt vern.

Vernestatuser

Kulturminner

 
Fredet kulturminne
 
Regulert til bevaring
 
Listeført kulturminne

Lokaliteter

 
Fredet kulturminne
 
Andre lokalitetsgrenser

Sikringssone

 
Sikringssone

Kulturmiljø

 
Kulturmiljø
Figur 2: Figuren viser tegnforklaringen til gul liste-kartet.

Fredet

Et fredet kulturminne er vernet etter kulturminneloven. For bygninger kan fredningen både omfatte interiøret og eksteriøret. Alle inngrep i fredete bygninger, utover vanlig vedlikehold, er søknadspliktig etter kulturminneloven og krever at Byantikvaren som kulturminnemyndighet gir en dispensasjon fra fredningen. For å få mer informasjon om fredningen kan du kontakte Byantikvaren.

DDet er to fredede kulturmiljøer i Oslo, Birkelunden kulturmiljø og Bygdøy kulturmiljø.

Regulert til bevaring

Eiendommer i et område som er regulert til bevaring (tidligere "spesialområde bevaring" eller dagens formål "hensynssone bevaring"), har kulturminner eller kulturmiljøer som er vernet gjennom reguleringsplanen. Planen med reguleringsbestemmelser gir rammer for hva som kan tillates av endringer på dagens bebyggelse, og kan i tillegg legge føringer for nye bygg i området. Byantikvaren skal som hovedregel uttale seg byggesaker i slike områder.

Listeført kulturminne

Anlegg, eiendommer og bygninger som er listeførte, har ikke et formelt vern, men er listeført av Byantikvaren eller Riksantikvaren. Byantikvaren skal som kommunal og fylkeskommunal kulturminnefaglig rådgiver uttale seg i slike plan- og byggesaker og vurdere hvordan tiltaket påvirker verneverdiene. Plan- og bygningsetaten vurderer tiltaket i et helhetlig perspektiv, avveier de ulike samfunnsinteressene og fatter vedtak om tillatelse etter plan- og bygningsloven. For å få mer informasjon om kulturminneinteressene på eiendommen kan du kontakte Byantikvaren.