Kulturminnevern i kommuneplanen

Dette temakartet gir en oversikt over områder for kulturminnevern i kommuneplanen.

Områder med verneverdi
 
Indre by kategori 1
 
Ytre by kategori 1
 
Ytre by kategori 2
Avklarte nasjonale kulturminner
 
 
 
Områder med nasjonale kulturminneinteresser
 
 
Områder regulert til bevaring
 
 
Hensynssone - bevaring kulturmiljø
 
 
Avgrensinger
Indre by
Planens avgrensing
Marka
 
Bakgrunnsfarge marka
Markagrense
Figur 1: Tegnforklaring for kulturminnevern i kommuneplanen

Områder med verneverdi

Kategori 1 indre by

I områdene i denne kategorien er målet å sikre bevaringsverdiene. Det betyr at nye tiltak bør plasseres og utformes på en måte som gjør at man viderefører viktige elementer i eksisterende gate-, byroms-, og bebyggelsesstrukturer.

Eksempler: NRK på Marienlyst og Vår frelsers gravlund.

Kategori 1 ytre by

I disse områdene er målet å sikre bevaringsverdiene. Det betyr at nye tiltak bør plasseres og utformes på en måte som gjør at man viderefører viktige elementer i eksisterende gate-, byroms- og bebyggelsesstrukturer.

Eksempler: Ammerud og Husebygrenda.

Kategori 2 ytre by

I disse områdene er målet å ta vare på bevaringsverdiene samtidig som områdene skal videreutvikles. Hensynet til bevaring skal altså veies opp mot andre hensyn i plan- og bygningsloven.

Eksempler: Lambertseter, Ekeberg–Nordstrand.

Avklarte nasjonale kulturminner

Denne kategorien omfatter bygninger og anlegg med avklart nasjonal verdi som skal bevares. Nasjonal verneverdi kan være nasjonale vernevedtak, statlig listeføring eller automatisk fredning.

Ekempler: Frognerparken, Trefoldighetskirken og Birkelunden.

Områder med nasjonale kulturminneinteresser

I områder med nasjonal kulturminneinteresse er målet å ta vare på bevaringsverdiene. Saksbehandlingen vil avklare graden av bevaring. Nye bygninger som grenser til bygg eller anlegg med nasjonal verneverdi, bør plasseres og utformes slik at man viderefører viktige elementer i eksisterende gate-, byroms- og bebyggelsesstruktur.

Eksempler: Kvadraturen, Kampen og Ullevål Hageby.

Hensynssone med særlige hensyn til bevaring av kulturmiljø

Denne kategorien inneholder spesielt verdifulle bygningsmiljøer på Majorstuen–Fagerborg, Bislett–St. Hanshaugen–Ila og Grünerløkka–Sofienberg. I disse områdene er målet å sikre kulturminneinteressene. Nye tiltak bør derfor plasseres og utformes slik at man viderefører viktige elementer i eksisterende gate-, byroms- og bebyggelsesstruktur. Bygninger med nasjonalt og regionalt viktige kulturminneverdier bør bevares.

Områder regulert til bevaring

Hensikten med å regulere et område til bevaring er å sikre kulturminneverdiene området. I områder som er regulert til bevaring, er det egne reguleringsbestemmelser som legger føringer for hvilke endringer som kan tillates på eksisterende bebyggelse. I noen tilfeller sier bestemmelsene også noe om hvilke typer nybygg som kan tillates i området. Områder som er regulert til bevaring, er vernet etter plan- og bygningsloven og har dermed et formelt vern.

Avgrensinger

Indre by

Områdene innenfor denne avgrensningen defineres som indre by. Områdene utenfor denne avgrensningen defineres som ytre by.

Planens avgrensing

Planens avgrensning viser hvor kommuneplanen gjelder. Kommuneplan 2015 – Oslo mot 2030, gjelder for hele Oslo kommune.

Marka

Marka skal sikres som en natur- og friluftsressurs, og det er et generelt byggeforbud i dette området. Hoveddelen av området innenfor markagrensen er derfor avsatt til LNF (landbruk, natur og fritid) i kommuneplanen. Deler av Marka er imidlertid avsatt som LNF – areal for spredt boligbebyggelse der det legges opp til noe ny bebyggelse. Vær oppmerksom på at den delen av kommuneplanen som omfatter Marka, ikke er trådt i kraft, men den er oversendt Klima- og miljødepartementet for endelig stadfestelse.